Siirry sisältöön

Kokemäenjoki on yksi
Suomen merkittävimmistä jokivesistöistä

  • Ankeriaiden liikkeitä seurataan Kokemäenjoella

Ankeriaiden liikkeitä seurataan Kokemäenjoella

Luonnonvarakeskus on aloittanut Kokemäenjoen alaosassa ankeriaiden seurannan. Tarkoituksena on seurata, nouseeko uhanalaisia ankeriaita jokeen, mutta myös sitä, onko ankeriaita pystynyt laskeutumaan joen alaosaan matkallaan lisääntymisalueelleen Atlantille.

Ankeriaita on istutettu vuosikymmenten ajan Kokemäenjoen vesistöön etenkin Pyhäjärven-Vanajanveden reitille. Kutukypsyysiän saavutettuaan ne pyrkivät järviltä mereen, mutta joutuvat Kokemäenjoessa läpäisemään usean voimalaitoksen turbiinit. Ankeriaiden kuolleisuus jokivaelluksen aikana onkin erittäin suurta.

 

Ankeriaita pyrkii nousemaan Kokemäenjokeen. Aikaisempien havaintojen perusteella tiedetään, että määrä on pieni. Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että ankeriaskanta on uhanalainen. Nyt tehtävä tutkimus antaa aikaisempaa tarkemman kuvan ankeriaiden liikkeistä ja vaelluksen ajoittumisesta Kokemäenjoen alaosassa.

 

Ankeriaiden vaelluksen seurantaa tehdään Didson- luotaimella, mitä ei ole ennen Kokemäenjoen alaosassa tehty. Luotain tuottaa videokameran kuvan kaltaista kuvaa vedenlaisista kohteista, jolloin luotaimen näytöltä pystytään laskemaan ja tunnistamaan kohteet. Kalojen pituudet voidaan helposti nähdä luotaimen näytöltä, ja tunnistaa ankeriaat muiden kalojen joukosta.

 

Lisätietoja antaa tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta (sähköposti: jouni.tulonen(a)luke.fi, puhelin 0295 327432)

Copyright Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  |  Tietosuojaseloste  |  Ota yhteyttä  |  Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet