Siirry sisältöön

Kokemäenjoki on yksi
Suomen merkittävimmistä jokivesistöistä

Harjunpäänjoen smolttiruuvi-hanke

Harjunpäänjoella käynnistyi huhtikuussa smolttiruuvi-hanke, jossa pyritään selvittämään lohen ja taimenen vaelluspoikasmääriä. Harjunpäänjoella on tehty runsaasti kalataloudellisia kunnostuksia ja sähkökoekalastusten perusteella lohen ja taimenen luontainen lisääntyminen on vuosien mittaan kehittynyt hyvään suuntaan.

Lohen ja taimenen poikaset viettävät ensimmäiset poikasvuotensa joessa ja vaeltavat tyypillisesti kevättulvien alettua mereen. Smolttiruuvi on kehitetty vaelluspoikasten eli smolttien pyyntiin ja se soveltuu parhaiten käytettäväksi pienemmässä joessa ja onnistuneita tuloksia on saatu viime vuosina mm. Isojoelta, jossa mereen vaeltavia taimenia on pyydetty jo useampana vuotena.

 

Harjunpäänjoen smolttiruuvi oli pyynnissä joen alimman kosken, Holminkosken alapuolella. Pyynti päättyi tältä keväältä 30.5., kun jokiveden lämpötila oli jo yli 15 astetta. Ruuviin ui kevään aikana useampi kalalaji, mm. ankerias, särki, ahven, kolmipiikki, kivennuoliainen, hauki sekä nahkiainen. Luonnossa syntyneitä lohen poikasia ei saatu saaliiksi. Taimenen luonnonpoikasia ruuviin jäi yksi kappale. Suurin ruuviin uinut taimen oli pituudeltaan 63 cm. Harjunpäänjokeen istutettiin 1450 kpl taimenen 2-vuotiaita vaelluspoikasia, näistä ruuviin jäi 49 kappaletta.

 

Lisätietoja antavat:

Kimmo Puosi, Länsi-Suomen Kalatalouskeskus (kimmo.puosi(a)kalatalouskeskus.fi, puh 0500 822 181)

Ville Kangasniemi, Varsinais-Suomen ELY-keskus (ville.kangasniemi(a)ely-keskus.fi, puh. 0295 022145).

  • Smolttiruuvi toiminnassa Harjunpäänjoessa
Smolttiruuvi toiminnassa Harjunpäänjoessa
  • Smolttiruuvista saaliiksi saatu taimen
Smolttiruuvista saaliiksi saatu taimen

Copyright Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  |  Tietosuojaseloste  |  Ota yhteyttä  |  Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet