Siirry sisältöön

Kokemäenjoki on yksi
Suomen merkittävimmistä jokivesistöistä

Kokemäenjoen vaellussiian kasvatus jatkuu

Vuoden 2017 syksyllä kalastettiin Harjavallan voimalaitoksen alapuolelta vaellussiikoja mädin hankintaa varten. Kysymyksessä oli siis emokalojen pyynti. Emokalat vapautettiin pyynnin jälkeen elävinä takaisin Kokemäenjokeen.

Hedelmöitetty mäti on ollut haudonnassa Harjavallan hautomossa syksyn ja talven ajan. Syksyllä mätiä saatiin noin 2,5 miljoonaa mätimunaa haudottavaksi. Poikaset kuorituvat keväällä ja ne on tarkoitus vapauttaa Kokemäenjoen alaosaan voimalaitoksen alapuolelle.

 

Vaellussiian poikasten kasvatuksen tavoitteena on vahvistaa Kokemäenjoen vaellussiikakantaa. Joki on ollut ja on edelleen Selkämeren merkittävin siikajoki. Joen rakentaminen, patoaminen ja vedenlaadun heikkeneminen uhkasivat joen siikakantaa. Vedenlaadun parannuttua vaellussiikakanta on vahvistunut ja joessa kuoriutuu edelleen suuri määrä poikasia, mutta poikasten määrä ei samaa luokkaa kuin ennen Kokemäenjoen rakentamista. Tästä syystä vaellussiikakantaa on syytä tukea poikasistutuksilla. Harjavallan voimalan hautomo on nyt toista talvea käytössä.

 

Lisätietoja antaa Juhani Salmi (juhani.salmi(a)ely-keskus.fi

Copyright Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  |  Tietosuojaseloste  |  Ota yhteyttä  |  Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet