Siirry sisältöön

Kokemäenjoki on yksi
Suomen merkittävimmistä jokivesistöistä

Lanajoen Tarkan padolle kalatiesuunnitelma

Lanajoessa on ollut useita patoja ja myllyjä jo vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen ajan. Ennen nykyistä myllyrakennusta Vainionkoskessa, joksi Tarkan myllypadon koskea on kutsuttu, on ollut sarkolalaisen jalkamylly nimeltään Vainiomylly.

Nykyinen Tarkan mylly on rakennettu 1953 ja toiminta on loppunut 1988. Turun ja Porin läänin sekä Ahvenanmaan kuvernööri on myöntänyt luvan padolle ja vesivoiman hyödyntämiselle Lanajoen Vainionkoskessa vuonna 1916. Nykyisin Lanajoessa on patoja yhteensä neljä: Pelttarin saha, Hummerkosken pato, Jokisen saha ja alimpana Tarkan myllypato, josta noin 400 metrin jälkeen joki laskee Sarkolanlahteen.

 

Nyt alimpaan patoon on suunniteltu kalankulun mahdollistava kalatie. Hankkeen tavoitteena Lanajoen taimenkannan vapaa kulku lisääntymis- ja poikasvaiheen alueiden sekä Kulo-Rautaveden syönnösalueen välillä. Suunnitelma on osa hanketta, jolla pyritään vahvistamaan Kulo- ja Rautaveden taimenkantaa. Tiedetään, että Lanajoessa on harva, lisääntyvä taimenkanta. Tämä osoittaa, että taimen pystyy lisääntymään joessa, ja tulevaisuudessa, kun kalankulkua estävät rakenteet poistetaan tai rakennetaan kalateitä, voidaan turvataan taimenen koko elinkierto lisääntymisalueilta syönnösalueille.

 

Lisätietoja antavat Hannu Salo (hannu.salo(a)ely-keskus.fi ja Heikki Holsti (heikki.holsti(a)kvvy.fi

 

Linkki: Tarkan padon kalatiesuunnitelma

Copyright Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  |  Tietosuojaseloste  |  Ota yhteyttä  |  Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet