Siirry sisältöön

Kokemäenjoki on yksi
Suomen merkittävimmistä jokivesistöistä

Ankeriaiden siirtoselvitys

Ankerias kuuluu Suomen luontaiseen kalalajistoon. Sen levinneisyys on ollut laaja.

Ennen voimalaitosten rakentamista tiheimmät kannat sijaitsivat Kokemäenjoessa Vanajaveden ja Hauhon reitillä. Voimalaitospatojen suljettua nousureitit luonnonkaloilta ovat sisävesien ankeriaskannat ja ankeriaan kalastus perustuneet lähes täydellisesti istutuksiin. 1960-luvun alun jälkeen on sisävesiin istutettu yli kymmen miljoonaa ankeriaan poikasta ja ankerias on ollut tärkeä ja tuottoisa hoitolaji monissa muuttuneissa vesistöissä.

 

Ankerias on luokiteltu Suomessa kansallisesti erittäin uhanalaiseksi. Suomen kansallinen ankeriaskantojen hoitosuunnitelmassa ankeriaan hoitotoimet rajattiin koskemaan vain merialuetta Virolahdelta-Merikarvianjokeen, mistä ankeriaalla on vapaa pääsy kutuvaellukselle. Sisävesien padotuille alueille ei ehdotettu mitään toimenpiteitä. Kokemäenjoen vesistöalueelle istutetaan vuosittain ankeriaita. Nyt valmistuneessa esiselvityksessä pohditaan mahdollisuuksia siirtää vaellukselle lähteviä ankeriaita ohi voimalaitosten Harjavallan voimalaitoksen alapuolelle.

 

 Ankeriaiden ylisiirto Kokemäenjoella

Copyright Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  |  Tietosuojaseloste  |  Ota yhteyttä  |  Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet